Перейменувати вулицю Ватутіна на Борисоглібську

Пропоную перейменувати вулицю Ватутіна у Борисоглібську на честь однойменного давнього храму, до якого веде ця вулиця. Разом із тим Борис і Гліб зображені на гербі Вишгорода і неспроста вважаються покровителями нашого міста. Таке рішення зайвий раз підкреслить історичну тяглість України-Руси. У Вишгорода величезний туристичний потенціал, особливо що стосується середньовічного періоду історії України, який можна добре розвинути, почавши, принаймні, з декомунізації.

Ватутин Николай Фёдорович (1901–1944) — ця "особа причетна до боротьби проти незалежності України, організації Голодомору та політичних репресій", саме таку лаконічну характеристику ідеологам і творцям СРСР на українських землях надав Український інститут національної пам'яті. Водночас із Революцією Гідності та початком московсько-української війни все більше українців цікавиться історією української державності. Збройні сили платять кров'ю за право мати відмінні цінності й культуру від насадженої імперцями чи більшовиками, а тому вважаю приниженням чести і гідности нашої громади жити у місті з подібною топонімікою.

Наостанок згідно із Законом України "Про географічні назви": "Забороняється присвоювати географічним об’єктам назви, які є іменами або псевдонімами осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік (крім випадків, пов’язаних з розвитком української науки та культури)". Ця норма обґрунтовується Законом "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Шановні вишгородці, прошу підтримати!

Апаратом виконавчого комітету Вишгородської міської ради розглянуто петицію (вх. № 2-4/2307 від 07.07.2022 р.) щодо перейменування вулиці Ватутіна на Борисоглібську.
Повідомляємо наступне, що перейменування назви вулиці на території Вишгородської міської ради здійснюється шляхом прийняття Вишгородською міською радою рішення та внесенням відповідних змін, яким передує проведення громадських слухань.
Отже, перейменування вул. Ватутіна у м. Вишгороді є нагальним питанням. Активно іде підготовка до громадських слухань, а саме: виконавчий комітет Вишгородської міської ради збирає і обробляє пропозиції мешканців, ініціативних груп та депутатів щодо нової назви вулиці, для винесення на розгляд громади.
Збір пропозицій щодо перейменування вул. Ватутіна у м. Вишгороді триває.

Петицію підписали 153 особи з 150 необхідних.

Недобор Ярослав Олексійович

6 червня 2022 р.