Визнати вуличних котів - частиною екосистеми міста Жовті Води.

Одним з незмінних атрибутів міського життя є безпритульні коти. Голод, холод, людська жорстокість та знущання - кожного дня спіткають чотирилапих, що опиняються на вулиці. Такі коти та собаки викликають роздратування деяких мешканців міста, їх труять та калічать, замуровують у підвалах, викидають на смітники. Нажаль, наше місто також не є винятком цієї сумної статистики. Беручи до уваги досвід багатьох міст України (Дніпро, Київ, Кривий Ріг), які визнали котів частиною екосистеми міста, необхідно і нам стати на захист котів, запезпечивши їм безпечне проживання у місті Жовті Води. Коти в містах жили і будуть жити, питання тільки у нашому ставленні до них. Щоб вуличні коти могли спокійно пережити зиму, грітися у підвалах без ризику бути замурованими, потрібно визнати котів частиною екосистеми міста та надати їм відповідний захист. Разом з цим потрібно приділити увагу гуманному регулюванню чисельності котів, їх стерилізаціі, а також вакцинації, реєстрації . Відповідним рішенням Жовтоводської міськоі ради проголосити котів повноправними співмешканцями, частиною екосистеми міста. Внести відповідні зміни до правил благоустрою, правил утримання прибудинкових територій, зробити відповідні доповнення до існуючих актів.

Вимога петиції

1)Визнати безпритульних котів частиною екосистеми міста.

2) Рекомендувати обслуговуючим комунальним установам, ОСББ не створювати навмисних перешкод для виконання котами їх природніх функцій по знищенню гризунів. Запобігати ненавмисній та навмисній ізоляціі котів у підвальних приміщеннях, що унеможливлює вільний вихід тварин з місця перебування і позбавляє їх опіки волонтерів.

3)Запезпечити регулювання чисельності безпритульних котів шляхом стерилізаціі з обовязковою вакцинацією .

4)Забезпечити інформування громадян про відповідні положення закону України "Про жорстоке поводження з тваринами", проводити роз'яснювальну роботу з населенням про важливість котів в екосистемі міста.

5)Дозволити встановлення котодомівок волонтерами.

6)Спільно з волонтерами, вести контроль за дотриманням виконання усіх рішень міськоі ради, що стосується безпритульних тварин.

Ініциативній групі

На Вашу електронну петицію від 07.04.2021 року щодо визначення безпритульних котів частиною екосистеми м. Жовті Води з відкриттям їм доступу до підвальних приміщень та горищ будинків міста, регулювання чисельності безпритульних котів шляхом стерилізації з обов'язковою вакцинацією, проведення роз'яснювальної роботи з населенням про важливість котів в екосистемі міста, співпраця з волонтерами стосовно контролю за виконанням рішень міської ради, які стосуються безпритульних тварин, повідомляю наступне.
Для вивчення питання визначення безпритульних котів частиною екосистеми міста необхідний більш тривалий час.
Відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» допоміжні приміщення багатоквартирного будинку це приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення). Власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку. Кожний співвласник несе зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника. До повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про розпорядження спільним майном багатоквартирного будинку, встановлення, зміну та скасування обмежень щодо користування ним. Для прийняття рішення співвласниками будинків щодо відкриття доступу котів до підвальних приміщень та горищ будинків, пропоную Вам звернутися до уповноважених осіб співвласників будинків, управителів з управління будинком або до голів правлінь ОСББ.
Програмою розвитку житлово-комунального господарства Жовтоводської міської територіальної громади на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням Жовтоводської міської ради від 04.01.2021 року № 45-3(I)/VIII передбачено захід з забезпечення сприятливих умов для співіснування людей та тварин, що передбачає стерилізацію тварин та утримання їх в лікарні ветеринарної медицини в післяопераційний період, зокрема безпритульних котів.
На офіційному сайті Жовтоводської міської ради найближчим часом буде опублікована стаття щодо гуманного ставлення мешканців міста до тварин, в тому числі котів.
Для прийняття рішення співвласниками будинків щодо встановлення котодомівок волонтерами, пропоную Вам звернутися до уповноважених осіб співвласників будинків, управителів з управління будинком або до голів правлінь ОСББ.
Міська рада співпрацює з волонтерами міста в напрямку, що стосуються стерилізації безпритульних тварин.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Петицію підписали 111 осіб з 100 необхідних.

Орлова Уляна Олександрівна

7 квітня 2021 р.