Висловлюй позицію.
Консультуй владу.
Впливай на майбутнє!

Петиції, на які триває збір підписів

Заборонити будівництво багатоквартирного житлового корпусу, на землях тенісних кортів «Спартак».

Зібрано 266 підписів з 250

Залишилось 8

Облаштування пішохідного переходу біля виїзду з вулиці Радіщева на Слов'янську набережну

Зібрано 81 підписів з 250

Залишилось 9

Щодо капітального ремонту дороги біля будинку по вул.Одеській 17 та 17а

Зібрано 30 підписів з 250

Залишилось 5

Останні, що прийняті на розгляд

Усі прийняті на розгляд
Асфальтизація та водовідведення вул.Малокам"яної,Великокам"яної, Михайловецької,Солов"їної та Далекої

До відповіді залишилось 7

Прийнято на розгляд 30 червня 2020

Благоустрій вул. Возз'єднання у мкрн. Боздош в м. Ужгороді

Прийнято на розгляд 1 червня 2020

Цілодобове водопостачання в окремих районах Ужгорода

Прийнято на розгляд 18 травня 2020

Капітальний ремонт в. Богомольця

Прийнято на розгляд 27 квітня 2020

Заборона на розміщення торгових павільйонів, капличок та інших МАФів у Боздошському парку

Прийнято на розгляд 27 квітня 2020

Остання відповідь

Рішуче "Ні!" - нищенню культурної спадщини та хаотичній забудові Ужгорода (Аптека №1 та інше)

АНДРІЇВ БОГДАН ЄВСТАФІЙОВИЧ

На Вашу електронну петицію «Рішуче «Ні!» – нищенню культурної спадщини та хаотичній забудові Ужгорода (Аптека № 1 та інше)» повідомляємо наступне.
Місто Ужгород віднесено до Списку історичних населених місць України, на його територію розроблено історико-архітектурний опорний план, відповідна науково-проектна документація «Історико-архітектурний опорний план міста Ужгород Закарпатської області з визначенням меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичних ареалів», затверджена наказом Міністерства культури України № 3 від 06.01.2016.
Історико-архітектурний опорний план використовується при підготовці завдань на проектування, наданні містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва, при розробленні містобудівної та проектної документації. Уся проектна документація на нове будівництво в історичному ареалі міста має розроблятися з обов’язковим врахуванням вимог історико-архітектурного опорного плану.
У містобудівних умовах та обмеженнях для проектування об’єкта будівництва розміщеного в межах історичного ареалу чи в зонах регулювання забудови, управлінням містобудування та архітектури прописуються вимоги щодо планувальних та містобудівних обмежень (в яких зазначається необхідність виконання вимог будівельних норм, в тому числі ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій» та ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд»), уточнюються та зазначаються для кожного об’єкта наявні охоронні зони пам’яток культурної спадщини, межі історичного ареалу, зони регулювання забудови, зони охоронюваного ландшафту, зони охорони археологічного культурного шару, охоронні зони об’єктів природно-заповідного фонду, тощо, а також вказується необхідність погодження проектної документації з відповідним органом з питань охорони культурної спадщини.
Забудова, що зараз спостерігається в місті, здійснюється відповідно до існуючої містобудівної ситуації та на підставі чинної містобудівної документації. Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до світових тенденцій, створення нових об’єктів архітектури сприяє появу сучасної архітектури в історичному середовищі, хоча нові будівлі мають дуже делікатно вписуватись у оточення своїм масштабом, не порушувати пропорцій та панорамних виглядів середовища.
Забезпечення справедливого балансу приватного та публічного інтересів полягає у необхідності дотримання суб’єктом господарської діяльності під час виконання будь-яких робіт на земельній ділянці вимог законодавства про охорону культурної спадщини, визначених, зокрема, Законом України «Про охорону культурної спадщини».
Щодо фасаду колишньої аптеки № 1 на розі вул. Корзо та пл. Театральної повідомляємо, що на даний об’єкт розроблено паспорт опорядження фасаду «Капітальний ремонт приміщень із заміною вікон на вітрини за адресою пл. Театральна, 3 / вул. Корзо, 6 в м. Ужгород», який погоджений головним архітектором міста Ужгород та департаментом культури Закарпатської облдержадміністрації (лист 19.03.2020 № 01-12/405).
Законом України «Про охорону культурної спадщини» визначено, що встановлення зон охорони пам’яток місцевого значення входить до повноважень органів охорони культурної спадщини обласних державних адміністрацій. На жаль, повільними темпами формується Державний реєстр нерухомих пам’яток, є втрати у пам’яткоохоронній сфері, оскільки незареєстровані об’єкти фактично позбавлені належного правового захисту і знаходяться під постійною загрозою руйнування або спотворення, як і об’єкти без затверджених зон охорони.
На жаль, є певні недоліки правових механізмів охорони культурної спадщини. Так, у частині 1 статті 7 Закону України «Про архітектурну діяльність» зазначено, що проектна документація на будівництво об’єктів, розроблена відповідно до містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, не підлягає погодженню з відповідними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, органами охорони культурної спадщини, державної санітарно-епідеміологічної служби і природоохоронними органами, а також у частині 6 статті 31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» зазначено, що проектна документація на будівництво об’єктів не потребує погодження державними органами, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, юридичними особами, утвореними такими органами. Це у свою чергу послаблює контрольні функції органів місцевого самоврядування та органів з питань охорони культурної спадщини, оскільки саме під час погодження проектної документації можна встановити, наскільки вона відповідає обмеженням забудови.
Ужгородська міська рада відкрита до пропозицій громадськості щодо збереження культурного надбання міста Ужгорода. Запрошуємо Вас для участі у підготовці програм захисту культурної спадщини, усі ідеї ми готові розглянути та спільно опрацювати.