+ ще 254 громади!
Висловлюй позицію.
Консультуй владу.
Впливай на майбутнє!

На жаль, у вашому місті ще не було подано жодної петиції, будьте першим:

Поки що жодна петиція не потрапила на розгляд

Перегляньте петиції та прискорте збір підписів

Остання відповідь

Проти відміни поділу шкільних класів на групи при вивченні окремих предметів

СУХОМЛИН СЕРГІЙ ІВАНОВИЧ

Відповідно до ст.12 Закону України «Про повну загальну середню освіту» з метою забезпечення належної якості вивчення окремих предметів клас комунального закладу освіти може ділитися не більше як на три групи з кількістю учнів не менше восьми осіб.
Фінансування видатків на заробітну плату з нарахуваннями педагогічним працівникам при поділі класів на групи при вивченні окремих предметів можливо за умови дотримання ст.51 Бюджетного Кодексу України, а саме: керівники бюджетних установ утримують чисельність працівників та здійснюють фактичні видатки на заробітну плату лише в межах фонду заробітної плати, затвердженого для бюджетних установ у кошторисах.
Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1088 «Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами» кошти для поділу класів на групи при вивченні окремих предметів в повному обсязі не передбачені.
Пункт 1 ст. 23 Закону України «Про освіту» регламентує закладу освіти академічну, організаційну, фінансову і кадрову автономію.
У відповідності до п. 1 ст. 26 Закону України «Про освіту» керівник закладу освіти здійснює безпосереднє управління закладом і несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу освіти.
Пункт 3 ст. 26 Закону України «Про освіту» дає можливість керівнику вирішувати всі аспекти діяльності закладу освіти.
Керівник закладу має право вибирати першочерговий пріоритет функціонування закладу, при цьому дотримуючись ст. 51 Бюджетного Кодексу України.
Рішення про використання закладом освіти освітньої програми, яка передбачає кількість годин на вивчення предметів, приймається педагогічною радою закладу освіти. Освітня програма закладу освіти схвалюється педагогічною радою закладу освіти та затверджується його керівником.
Затвердженими закладами освітніми програмами на 2021-2022 навчальний рік не передбачається скорочення годин на вивчення української мови та решти предметів, що відповідає вимогам Державних стандартів освіти.
Кількість годин на вивчення предметів відповідає вимогам Типових освітніх програм, затверджених Міністерством освіти і науки України.
В межах кошторису кожного закладу освіти передбачено поділ класів на групи за наявності більше 27 учнів при вивченні наступних предметів:
- української мови
1) у всіх класах, завершення яких закінчується державною підсумковою атестацією або зовнішнім незалежним оцінюванням, а саме: у 4-х класах, 9-х класах, 11 -х класах;
2) у всіх класах з інклюзивним навчанням, до яких зараховано 2 учні з особливими освітніми потребами;
3) в окремих класах закладу за рішенням та обґрунтуванням керівника;
4) на вибір закладу освіти у 5-х класах (замість 4-х класів) при переході до школи II ступеня;
- іноземних мов (англійської, німецької, французької) у всіх 1-11-х класах;
- трудового навчання у навчальних майстернях для учнів 5-9-х класів;
- інформатики з використанням комп’ютерів у всіх 2-11-х класах;
- фізичної культури (окремо для хлопців і дівчат) в 10-11-х класах;
- предмету «Захист України» для хлопців та «Основи медичних знань» для дівчат у 10-11 -х класах.
Для ділення інших класів на групи керівники закладів додатково можуть використати години варіативної складової навчального плану, які визначаються закладами освіти самостійно.